Vår historie
Landbrukets Dataflyt SA er et resultat av fusjonen mellom Produsentregisteret BA og det daværende Landbrukets Dataflyt SA. Selskapene ble fusjonert i 2019 og eies av 18 organisasjoner.
Produsentregisteret ble etablert i 1967 av Landbrukets Sentralforbund og Statens Kornforretning. Den gang ble 177.000 produsenter registrert på hullkort med eget produsentnummer. Produsentregisteret® er i dag merkevareregistrert og forvalter informasjon om alle norske matprodusenter.
Det opprinnelige Landbrukets Dataflyt ble startet i 2007 som et forprosjekt med utspring i daværende Nilf (Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning). Det ble etablert som eget selskap i 2013. Prosjektet hadde som mål å studere behov og mulige løsninger for styrket beslutningsstøtte og mer effektiv dataflyt i norsk landbruk.
I dag er vi 7 ansatte med bred it- og landbrukskompetanse. Vi har hovedkontor i moderne lokaler i Landbrukets Hus, sentralt i Oslo.
Vår visjon
Landbrukets Dataflyt utvikler og leverer avanserte løsninger innen digitalisering, deling og bruk av data. Vi tilrettelegger for og samordner datautveksling i landbruket. Våre løsninger tilrettelegger for bærekraftig beslutningsstøtte og bidrar til økt effektivitet i landbruket. Kort oppsummert så er vi det digitale knutepunktet i norsk landbruk.
Vår styrke ligger i evnen til å koble it- og landbrukskompetanse. Vi kjenner alle aktører i landbruket og vår infrastruktur er garantist for trygg kommunikasjon og informasjonsdeling. Selskapet skaper verdier ved gjenbruk av løsninger innen nye forretningsområder.
Vårt hovedfokus
Våre tjenester skal oppleves som sammenhengende og helhetlige av brukerne. Brukeren i sentrum er en av våre viktigste prioriteringer og målet er at brukernes møte med det digitale landbruket skal oppleves sammenhengende og effektivt, som én digital plattform.
For å oppnå økt deling av data og mer sammenhengende tjenester, fokuserer vi på å standardisere og forenkle løsninger. Standardiseringen skal være entydig og forståelig og med harmoniserte begreper i hele landbruksnæringen.
Vi er opptatt av å sikre trygghet for at alle aktører har kontroll over egne data, og jobber kontinuerlig med å videreutvikle og styrke selskapets løsning for samtykkebasert deling av data. Gjennom tydelig informasjon utvides mulighetsrommet for både deling og konsum av data basert på samtykke fra dataeier. Alle aktører gjøres trygge på at deling av data skjer i samsvar med personvern, rettssikkerhetsprinsipper og andre krav til forsvarlighet.
Varemottakere, leverandører, organisasjoner og rådgiverapparat må kunne samhandle for å utvikle brukerrettede, sammenhengende og effektive digitale tjenester. Vi skal sikre at hele landbruket kan samhandle digitalt, og at alle aktører har tilgang til nødvendig fellesfunksjonalitet.
Digital sikkerhet er en grunnleggende forutsetning for å opprettholde tillit til våre IT-systemer og digitale tjenester.
Våre tjenester
Landbrukets Dataflyt fokuserer på fire tjenesteområder som utgjør selskapets kjernevirksomhet.
Identifisering og autentisering
I samarbeid med de største organisasjonene i landbruksnæringen har vi utviklet en tjeneste som tilrettelegger for digital identifisering og tilgang til brukersteder i landbruket. Tjenesten legger til rette for at en bruker kan bevege seg mellom brukersteder uten å måtte autentisere seg flere ganger. Dette skaper en sømløs og forenklet brukeropplevelse.
Trygg og effektiv datadeling
Eierskap til data og kontroll på hvem man deler dataene sine med står sentralt for oss. Vi har utviklet en Samtykkeløsning som sikrer eierskap til, kontroll over og trygg deling av data. Ved bruk av Samtykkeløsningen kan våre kunder og brukere være sikre på at data ikke kommer på avveie eller benyttes til ukjente formål.
Bærekraft og beslutningsstøtte
Landbrukets Dataflyt har aggregerte og anonymiserte datasett som kan benyttes for å øke effektiviteten og lønnsomheten for den enkelte produsent eller som støtte for rådgivere og organisasjoner i landbruket. Vi jobber tett med forskningsmiljøer i arbeidet med forbedring av klima og generell næringsutvikling.
Konsulentbistand
Vi besitter en unik kombinasjon av it- og landbrukskompetanse. Våre ansatte kjenner alle ordninger og rapporteringsbehov i landbruket. Vi kan bistå eksisterende og nye kunder med blant annet behovs- og løsningsanalyse, standardisering av data og sikker datautveksling.
Vår ledelse
Daglig leder
Bjørn Iversen
Epost:
Mobil: 913 21 538
Kommersiell leder
Tone Ringen
Epost:
Mobil: 906 25 999
Leder Innovasjon og utvikling
Erland Kjesbu
Epost:
Mobil: 905 33 052